Jan de Belastingman en andere programma’s over belasting ontwijken

Toegegeven, om de belasting op een legale manier te ontwijken moet je vaak slimme constructies bedenken. Toch is op deze manier geld besparen, of zelfs winst maken, niet alleen weggelegd voor rijke ondernemers. Er zijn een aantal programma’s gemaakt waarin presentatoren zelf een bedrijf oprichten en kijken of de trucjes en constructies op het gebied van belasting ontwijken werken. Wij zetten een aantal programma’s voor je op een rijtje.

Jan de Belastingman

Jan Versteegh, bekend van onder andere Wie is de Mol?, vraagt zich af of het ook mogelijk is om als ‘gewone’ burger de belasting te ontwijken. In het programma Jan de Belastingman (BNNVara) bundelt hij de krachten met zo’n twintig (internationale) ondernemers om het merk Dikke Vinger op te starten. Samen gaan ze op zoek naar een manier om op een legale manier de belasting te ontwijken.

 

jan versteegh  

Zondag met Lubach

Elke zondag besteedt presentator en cabaretier Arjen Lubach aandacht aan het huidige nieuws tijdens zijn programma Zondag met Lubach. In dit fragment zie je een voorbeeld van hoe belasting ontwijken door een grote multinational in de praktijk kan gaan. In dit geval gaat het over koffiegigant Starbucks. In 2016 kwam namelijk naar voren dat de Europese Unie aangaf dat zij Nederland verdenken staatssteun te geven aan de koffiegigant. Hierdoor zou Starbucks te weinig belasting betalen.

 

arjen lubach

Goudzoekers

Bij belasting ontwijken maken bedrijven vaak gebruik van constructies in het buitenland, zoals Cyprus en Dubai. Maar hoe werkt dit precies? En kan je dit als ‘gewone’ burger ook voor elkaar krijgen? Dit gaan presentatoren Martijn Kieft en Pieter van der Wielen verder uitzoeken tijdens een aflevering van Goudzoekers (VPRO). Hierbij gaan ze bijna hetzelfde te werk als Jan Versteegh, maar in dit geval gaan zij te werk met hun eigen bedrijf onder de naam Read my Lips.